RTU ZINĀTNIEČU IZVEIDOTS BIOTEHNOLOĢIJU UZŅĒMUMS «SPIRULINANORD» PLĀNO IEKAROT EIROPU AR AĻĢU DZĒRIENU

28. februāris, 2023

«Rūpīgi sekojam līdzi konkurentu attīstībai. Aļģu pasaulē ir daudz, arī pielietojumi tām ir ārkārtīgi daudzveidīgi, bet biotehnologu – maz. Ne tikai Ķīnā, bet arī lielākajā daļā Eiropas, kur audzē spirulīnu, mikrobioloģiski nedrošā sastāva dēļ to kaltē, līdz ar to mūsu svaigajam produktam arī turpmāk būs augsts potenciāls un relatīvi zema konkurence,» pārliecināta «SpirulinaNord» līdzdibinātāja, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes pētniece Agnese Stunda-Zujeva.

«SpirulinaNord» no idejas un laboratorijas līdz iecienītam produktam Latvijas tirgū izaudzis vien dažu gadu laikā. Pieprasījums pēc veselīgā spirulīnas dzēriena pārsniedz ražošanas jaudas. Lai paplašinātos vairāk nekā 10 reizes, uzņēmums šobrīd lūkojas pēc investīcijām jaunas ražotnes izveidei. «SpirulinaNord» ir Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pētnieču izveidots biotehnoloģiju uzņēmums, kura pamatā ir unikāla, aukstajam klimatam piemērota tropiskās mikroaļģes audzēšanas sistēma.

«SpirulinaNord» ir vienīgais uzņēmums Ziemeļeiropā, kas patērētājiem piedāvā svaigu tropisko mikroaļģi spirulīnu. Šā gada sākumā uzņēmuma pilotražotnē uzstādīts jau devītais bioreaktors spirulīnas ražošanai. Pieprasījumam augot, uzņēmums palielina ražošanas jaudas, tomēr arvien mēdz būt situācijas, kad pieprasījums pārsniedz piedāvājumu un veidojas rindas. Interese par produktu ir arī ārvalstu pircējiem, ko apliecina veiksmīga dalība starptautiskās izstādēs un gadatirgos. Uzņēmuma izveidotāji ir gandarīti par patērētāju novērtējumu produktiem, un apzinās – izrāvienam kā vietējā, tā ārvalstu tirgos ražošanas jaudas ir jākāpina vēl vairāk. «SpirulinaNord» šā gada mērķis ir pārvākties uz plašākām telpām, uzsākt reaktoru sērijveida ražošanu un būtiski paplašināt ražotni. Perspektīvā, licencējot tehnoloģiju, uzņēmums plāno ārvalstu tirgos izplesties uz franšīzes pamata.

«Spirulīnas augstās uzturvērtības dēļ pasaulē strauji aug pieprasījums pēc tās. Šī aļģe ir viens no uzturvielām bagātākajiem pārtikas produktiem pasaulē, kas satur visas neaizvietojamās aminoskābes, milzīgu antioksidantu un vitamīnu daudzumu, tādēļ tiek uzskatīts par superproduktu. Turklāt tās audzēšana ir videi draudzīga, tāpēc NATO un ANO to atzīst par nākotnes pārtiku. Tā tiek rekomendēta ikvienam, kas ikdienā neēd pietiekami daudzveidīgi vai veselības traucējumu dēļ ir spiests izslēgt no uztura dažādas produktu grupas. Mūsdienās cilvēki cieš no uzturvielu nepietiekamības, jo uzņem daudz kaloriju, bet patērētais ēdiens nesatur visas ķermenim nepieciešamās uzturvielas. Tomēr 99% tirgū pieejamās spirulīnas veido pulveris no Ķīnas, kam piemīt specifisks dīķa aromāts un garša. Svaigai spirulīnai nav izteiktas garšas vai aromāta. Mūsu klāstā ir unikāli produkti, kādus neražo nekur citus pasaulē, – svaiga spirulīna ābolu sulā, cidoniju vai dzērveņu sīrupā. Produkti nav pasterizēti, lai maksimāli saglabātu visas bioloģiski aktīvās vielas. Joprojām piedāvājam arī svaigi saldētu spirulīnu, kas bija mūsu pirmais produkts un joprojām ir ļoti iecienīts patstāvīgo klientu lokā,» stāsta uzņēmuma līdzdibinātāja, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes pētniece, inženierzinātņu doktore Agnese Stunda-Zujeva. «SpirulinaNord» ir reģistrēts kā pārtikas ražotājs.

Uzņēmuma produkciju visaugstāk novērtē sievietes vecumā virs 35 gadiem, kuras to lieto, lai uzlabotu pašsajūtu, mazinātu stresa un pārpūles negatīvo ietekmi uz veselību. Produkti garšo arī bērniem, kuri nereti ir izvēlīgi un no dārzeņiem atsakās. Vēl viens būtisks klientu segments ir sportisti. Tieši sekojot sportistu ieteikumiem, uzņēmumā izstrādāti spirulīnas produkti sīrupos, kurus var uzglabāt istabas temperatūrā gadu. Tādus sportistiem vieglāk paņemt līdzi uz treniņnometnēm. 

Spirulīnas audzēšanā tiek izmantota RTU zinātnieču A. Stundas-Zujevas un Kristīnes Veģeres izstrādāta unikāla audzēšanas sistēma. Aļģes aug kontrolētos apstākļos bioreaktoros – tām tiek nodrošināts optimāls apgaismojums, temperatūra un barības vielas, kas nodrošina vienmērīgi augstu kvalitāti visa gada garumā. Optimālos slēgtas sistēmas apstākļus RTU zinātniecesi izpētījušas pašas, jo pasaulē 99% spirulīnas audzē atklātos dīķos, kur laikapstākļus svārstības un gaisa piesārņojums ir galvenie izaicinājumi. Aļģu audzēšana slēgtā sistēmā patērē ievērojami mazāk minerālos un ūdens resursus, kā arī izslēdz piesārņojuma nokļūšanu produktos, turklāt ir daudz kompaktāka un iespējama pilsētvidē.

«Līdz šim mūsu izaugsme bija samērā lēna, jo ar katru nākamo uzbūvēto bioreaktoru pilnveidojām un testējām tehnoloģiju. Aļģe ir dzīvs organisms, tā reaģē arī uz nelielām izmaiņām. Tagad tehnoloģija ir pilnveidota un notestēta, varam sākt straujāku attīstību. Mūsu plāns ir, piesaistot ap 600 tūkst. eiro investīcijas, pēc gada sasniegt apmēram trīs milj. eiro apgrozījumu,» atklāj «SpirulinaNord» līdzdibinātāja. Attīstību uzņēmums saista ne vien ar jaudīgāku ražotni un tirgu Latvijā, bet arī ar eksportu uz Vāciju un vāciski runājošajām valstīm.

Perspektīvā uzņēmums apsver arī tehnoloģijas licencēšanu, piedāvājot klientiem ārvalstīs ne vien gatavu produktu, bet arī iespēju pašiem to ražot. «Spirulīnas audzēšana slēgtās sistēmās ir iespējama dažādās pasaules vietās, arī tādos tirgos, ko nav viegli iekarot. Šobrīd neviens cits nepiedāvā tieši spirulīnai paredzētus no klimata neatkarīgus bioreaktorus. Pārsvarā ir pieejami ar saules gaismu lietojami reaktori, bet klimata pārmaiņu dēļ mākoņu daudzums un karstuma viļņi kļūst aizvien neprognozējamāki, kas būtiski ietekmē spēju audzēt mikroaļģes. Tādēļ apsveram iespēju uz franšīzes līgumu pamata piedāvāt tehnoloģiju ražotājiem ārvalstīs, mārketinga lokalizāciju uzticot viņiem,» atzīst uzņēmuma līdzdibinātāja.

Ideja par tropu aļģes audzēšanu vēsajā klimatā dzima 2017. gada rudenī. Lai attīstītu biznesa ideju, novatori piedalījās RTU pirmsinkubācijas programmā «IdeaLAB» un izmantoja Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) atbalsta instrumentus, ko piedāvā RTU Zinātnes un inovāciju centrs. 2019. gadā, piedaloties straujas biznesa izaugsmes un uzņēmuma vērtības kāpināšanas programmā «EIT Climate-KIC Accelerator Latvia», tika dibināts uzņēmums, bet gada izskaņā tika palaists pirmais bioreaktora prototips un sākta produktu ražošana un tirdzniecība. Attīstībai piesaistīts finansējumu arī no vairākām Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras programmām un jauno uzņēmēju atbalsta granta programmas «(ie)dvesma», ko organizēja SEB banka un Pierīgas pašvaldības. Industriāla mēroga reaktori un esošā pilotražotna izveidota ar akcelerācijas programmas «Buildit» atbalstu, kā arī piesaistot investoru ar pieredzi pārtikas nozarē. Tagad «SpirulinaNord» lūkojas pēc investoriem ar pieredzi rūpniecībā un eksportā, kas būtu atbalsts veidojot jauno ražotni un būtiski palielinot jaudas.

«Rūpīgi sekojam līdzi konkurentu attīstībai. Aļģu pasaulē ir daudz, arī pielietojumi tām ir ārkārtīgi daudzveidīgi, bet biotehnologu – maz. Ne tikai Ķīnā, bet arī lielākajā daļā Eiropas, kur audzē spirulīnu, mikrobioloģiski nedrošā sastāva dēļ to kaltē, līdz ar to mūsu svaigajam produktam arī turpmāk būs augsts potenciāls un relatīvi zema konkurence,» pārliecināta A. Stunda-Zujeva.

https://www.rtu.lv/lv/universitate/masu-medijiem/zinas/atvert/rtu-zinatniecu-izveidots-biotehnologiju-uznemums-spirulinanord-plano-iekarot-eiropu-ar-algu-dzerienu